• * Na Maku zamiast klawisza Alt używaj Ctrl+Option(⌥)

Dożywianie w szkole. Nowy obowiązek zapewnienia gorącego posiłku uczniom. Zadnia i odpowiedzialność dyrektora szkoły, samorządu, organizacja stołówki szkolnej oraz zasady wnoszenia odpłatności za posiłki od września 2022 roku

Ważne informacje o szkoleniu

Zapraszamy na szkolenie, którego przedmiotem jest zapoznanie z problematyką wynikającą ze zmian prawa mającymi wpływ na realizację od 1 września 2022 r. przez szkoły obowiązku zapewnienia uczniom co najmniej jednego ciepłego posiłku. Podczas szkolenia zostaną omówione kluczowe informacje oraz niezbędna dokumentacja dotycząc dożywiania w szkole, w tym zasady jego organizacji, zasady ustalania odpłatności, zasady pobierania opłat od rodziców uczniów oraz uwarunkowania na obsługi rachunkowo-księgowej.

zwiń
rozwiń
Cele i korzyści

Osoby biorące udział w szkoleniu:

  • Nabędą praktyczną wiedzę na temat  nowego obowiązku organu prowadzącego w zakresie dożywiania uczniów w szkole. 
  • Zdobędą praktyczne wskazówki i podpowiedzi, w jaki sposób zorganizować stołówkę według nowych zasad.
  • Uzyskają niezbędną wiedzę do prowadzenia prawidłowej ewidencji księgowej w ramach opłat za posiłki przygotowane w placówkach oświatowych.
zwiń
rozwiń
Program

1. Uwarunkowania formalno-prawne.
2. Zasady dożywiania, które obowiązywały w szkole  i co się zmienia  do po 31sierpnia 2022 r.
3. Formuła realizacji zadania:
a) kuchnia i stołówka szkolna tzw. Własna,
b) kuchnia w innej  gminnej szkole/przedszkolu /jednostce i catering,
c) catering świadczony przez podmiot zewnętrzny nie prowadzony przez jst – np. prywatny,
d) posiłki  świadczone  przez podmiot prywatny przygotowujący posiłki w kuchni szkolnej (wydzierżawionej/ użyczonej/ wynajętej).
4. Organizacja  stołówki według nowych zasad od 1 września 2022 r.
5. Nowe obowiązki dyrektora szkoły związane z organizacją stołówki – czyli jak wypełnić obowiązek zapewnienia miejsca do spożycia ciepłego posiłku.
6. Obowiązki organu prowadzącego szkołę w zakresie dożywiania.
7. Zasady opłatność za posiłki:
a) rodzice uczniów,
b) ośrodki pomocy społecznej,
c) osoby fizyczne kupujące obiady, w tym pracownicy szkoły.
8. Obliczanie  „wsadu” do kotła - stanowiska regionalnych izb obrachunkowych.
9. Opłaty za obiady wnoszone przez  nauczycieli i pracowników niepedagogicznych.
10. Opłaty za posiłki w  klasyfikacji budżetowej.
11. Wnoszenie  opłat za posiłki przygotowywane w stołówce szkolnej:
a) opłaty gromadzone na wydzielonym rachunku dochodów,
b) opłaty stanowiące dochód jednostki budżetowej.
12. Ewidencja księgowa opłat za posiłki (konta: 201, 221, 700, 720).
13. Należności za posiłki sprawozdaniu Rb-27S oraz Rb-N.
14. Ewidencja księgowa należności niezapłaconych w terminie, jak naliczać odsetki: w szkole,  w przedszkolu (czy konieczna jest decyzja administracyjna).
15. Opłaty za wyżywienie a VAT – czy posiłek sprzedawany dla nauczyciela lub pracownika niepedagogicznego podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług.
16. Uchwała w sprawie wydzielonego rachunku dochodów – jakie zapisy stosować aby można było dokonywać zakupów.
17. Jak efektywnie wdrożyć zadanie – dyskusja. 

zwiń
rozwiń
Adresaci

Dyrektorzy szkół, księgowi, przedstawiciele organów prowadzących , pracownicy urzędów gmin, CUW, ZEAS, wykonujący zadania z zakresu oświaty.

zwiń
rozwiń
Informacje o prowadzącym

Doświadczony wykładowca, prawnik, współpracownik kancelarii adwokackiej, ekspert z zakresu prawa pracy w oświacie, zarządzania edukacją, finansów publicznych, konsolidacji obsługi wspólnej w administracji publicznej. Trener szkoleń z zakresu prawa oświatowego, finansowania oświaty, zarządzania oświatą, systemu informacji oświatowej. Autor wielu opracowań i publikacji, m.in. książki: „Centra Usług Wspólnych w samorządach”. Współautor nowelizacji przepisów ustawy Karta nauczyciela. Konsultant i doradca korporacji samorządowej – związku gmin, wykładowca uczelni wyższej. Redaktor opinii prawnych publikowanych w systemie INFOR.

zwiń
rozwiń
Informacje dodatkowe

Wypełnioną kartę zgłoszenia należy przesłać poprzez formularz do 8 września 2022 r.

Cena: 349 PLN netto/os. Udział w szkoleniu zwolniony z VAT w przypadku finansowania szkolenia ze środków publicznych.