3. Jak prawidłowo zastosować przepisy KPA w postępowaniu o wydanie zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych:
- ustalenie prawidłowej treści wniosku o wydanie zezwolenia i daty wszczęcia postępowania,
- kiedy wzywamy do uzupełnienia braków formalnych wniosku,
- zasady poświadczania za zgodność z oryginałem dokumentów – czy pobierać opłatę skarbową?
- czy wydawać przedsiębiorcy potwierdzenie przyjęcia wniosku?
- obligatoryjne wskazanie niespełnionych przez przedsiębiorcę przesłanek do wydania decyzji zgodnej z jego żądaniem,
- procedura wnoszenia i rozpoznawania ponaglenia,
- procedura przekazywania sprawy do organu opiniującego,
- jak prawidłowo określić termin ważności zezwolenia,
- istota wniesienia opłaty przed wydaniem zezwolenia w aspekcie praktycznym i prawnym.
4. Proces opiniowania lokalizacji punktu sprzedaży alkoholu w myśl obowiązujących przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi i kpa:
- forma przekazania dokumentów komisji przez organ zezwalający i ich treść,
- termin wydawania opinii, jej składniki i forma – prawidłowe wydanie, podpisanie i doręczenie postanowienia,
- zasady przeprowadzania oględzin, sposób oceny lub mierzenia odległości punktów sprzedaży od obiektów chronionych,
- kwalifikacja obiektów kultu religijnego i innych obiektów chronionych,
- współdziałanie organu zezwalającego i komisji rozwiązywania problemów alkoholowych - instytucja „posiedzenia w trybie współdziałania”.
5. Jak wydawać zezwolenia na sprzedaż alkoholu w obecnym stanie prawnym przy obowiązku limitowania zezwoleń:
- ocena prawidłowości tytułu prawnego do lokalu - winiarze, współwłasność,
- decyzja o zatwierdzeniu zakładu a zaświadczenie Sanepidu,
- ocena treści wniosku, ustalenie daty wszczęcia postępowania,
- czy wydawać przedsiębiorcy potwierdzenie przyjęcia wniosku?
- zasady poświadczania za zgodność z oryginałem dokumentów (opłata skarbowa?),
- wezwanie do uzupełnienia braków formalnych wniosku, zastosowanie art. 64 Kpa,
- jak poprawnie stosować art. 10 i 79a kpa,
- procedura przekazywania sprawy do organu opiniującego,
- jak prawidłowo określić termin ważności zezwolenia,
- wniesienie opłaty przed wydaniem zezwolenia - aspekty praktyczne i prawne,
- procedura wnoszenia i rozpoznawania ponaglenia,
- awizowanie i nieodebranie przez stronę korespondencji z organu,
- przeprowadzanie oględzin i kontroli w terenie z udziałem przedsiębiorcy,
- rozprawa administracyjna- kiedy musi być przeprowadzona?
- nowe kryteria wydawania zezwoleń w postępowaniach łącznych,
- możliwość uchwalenia ograniczenia godzin sprzedaży – jak z niej skorzystać, wpływ na funkcjonowanie zezwoleń,
- zakaz spożywania napojów alkoholowych w miejscu publicznym i jego znaczenie dla zezwoleń będących w obrocie prawnym,
- jak wydawać zezwolenia jednorazowe na festynach?
- jak ustalić miejsce przeznaczone do spożycia alkoholu,
- jak ustalić prawidłową treść zezwolenia,
- zezwolenia jednorazowe i kateringowe - ustalenie organu właściwego, termin ważności, zasięg terytorialny zezwolenia,
- decyzja czy zezwolenie –prawidłowa nazwa i treść aktu - nowe pouczenie,
- jak ustalić prawidłową wysokość opłaty za zezwolenie i kiedy ją wnieść,
- imprezy masowe- jakie zezwolenie wydać,
- zwrot opłat za niewykorzystane zezwolenie - najnowsze orzecznictwo,
- sprzedaż alkoholu przez Internet – dylematy prawne.
6. Instytucja zrzeczenia się przez przedsiębiorcę prawa do wniesienia odwołania. Termin i forma zrzeczenia się a stosowanie instytucji „zrzeczenia się” do postanowień.
7. Obowiązki organu przy kontroli działalności i oświadczeń przedsiębiorców:
- jak sporządzić analizę prawdopodobieństwa naruszenia prawa – warsztaty praktyczne,
- ustalenie składu zespołu kontrolnego i jego uprawnienia; możliwości odstąpienia od obowiązku zawiadomienia o kontroli,
- tryb zawiadomienia o terminie kontroli i sposób jej prawidłowego przeprowadzenia,
- dokumenty zespołu kontrolnego upoważniające do przeprowadzenia kontroli,
- miejsce kontroli – urząd czy siedziba przedsiębiorcy?
- okazanie książki kontroli,
- zakaz ponownej kontroli,
- skarga na przewlekłość postępowania kontrolnego,
- metody i zakres badania dokumentów finansowych – kontrola oświadczeń o wartości sprzedaży alkoholu- rodzaje żądanych dokumentów, forma ich przekazywania zespołowi kontrolnemu,
- najnowsze orzecznictwo w sprawie cofnięcia zezwolenia z powodu fałszywych danych w oświadczeniu i jego wpływ na kontrole oświadczeń.
8. Wpływ przepisów ustawy z dnia 5 lipca 2018r. o zarządzie sukcesyjnym przedsiębiorstwem osoby fizycznej na funkcjonowanie zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych:
- poprawny termin wygaszenia zezwoleń po śmierci przedsiębiorcy,
- procedura uzyskania przez zarządcę sukcesyjnego decyzji o potwierdzeniu możliwości wykonywania zezwolenia zmarłego przedsiębiorcy – wzory dokumentów,
- zarząd sukcesyjny w spółce cywilnej a stwierdzenie wygaśnięcia zezwolenia,
- prawa i obowiązki właścicieli przedsiębiorstwa „w spadku”,
- komu można udzielić kolejnego zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy?
- zasady regulowania zaległych opłat za korzystanie z zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy,
- czy zarządca sukcesyjny może wnosić o wygaszenie zezwolenia?
9. Bezczynność organu opiniującego i przewlekłość postępowania- instytucja ponaglenia:
- zasady przedłużania terminu wydania opinii,
- pojęcia bezczynności i przewlekłości,
- procedura rozpoznania ponaglenia.
10. Zakres kontroli oraz uprawnienia gminnych komisji do kontrolowania warunków sprzedaży napojów alkoholowych w terenie:
- kontrola przestrzegania ustawowych zasad reklamy alkoholu,
- sprzedaż alkoholu nieletnim, nietrzeźwym – ocena stanu nietrzeźwości, sprzedaż na kredyt i pod zastaw - warsztaty praktyczne,
- badanie tytułów prawnych do korzystania z lokali, stanowiących punkty sprzedaży,
- sprawdzanie prawidłowości zaopatrywania się przez przedsiębiorców w napoje alkoholowe u przedsiębiorców posiadających zezwolenia hurtowe,
- kontrola przestrzegania obowiązku wykonywania działalności przez przedsiębiorcę oznaczonego w zezwoleniu,
- badanie zasadności funkcjonowania zezwolenia w aspekcie spełnienia zasad usytuowania w trakcie trwania zezwolenia,
- kontrola sposobu wydzielenia stoisk z alkoholem w sklepach.
11. Ustawa o zarządzie sukcesyjnym przedsiębiorstwem osoby fizycznej a zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych - problemy prawne i praktyczne:
- poprawny termin wygaszenia zezwoleń po śmierci przedsiębiorcy,
- procedura uzyskania przez zarządcę sukcesyjnego decyzji o potwierdzeniu możliwości wykonywania zezwolenia zmarłego przedsiębiorcy – wzory dokumentów,
- zarząd sukcesyjny w spółce cywilnej a stwierdzenie wygaśnięcia zezwolenia,
- prawa i obowiązki właścicieli przedsiębiorstwa „w spadku”,
- komu można udzielić kolejnego zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy?
- zasady regulowania zaległych opłat za korzystanie z zezwolenia po śmierci przedsiębiorcy,
- czy zarządca sukcesyjny może wnosić o wygaszenie zezwolenia?
12. Cofnięcie zezwolenia w placówce handlowej lub gastronomicznej:
- dowóz alkoholu w placówkach gastronomicznych – można czy nie?
- spożywanie alkoholu w miejscach zabronionych a możliwość cofnięcia zezwolenia,
- przepisy covidowe jako przesłanka do cofnięcia zezwolenia,
- naruszanie zakazu reklamy alkoholu w punktach sprzedaży alkoholu - postępowanie organu.
13. Problem skarg mieszkańców na działalność punktów sprzedaży alkoholu – prawidłowe formy reakcji organu zezwalającego, komisji i radnych:
- zasady usytuowania punków sprzedaży; prawidłowa treść uchwał,
- bezwzględne i czasowe zakazy sprzedaży alkoholu jako lokalne strategie ograniczania dostępności alkoholu – możliwości prawne i ustalanie obszarów chronionych.
14. Wpływ ustawy z 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa na wydatkowanie dochodów gminy z tytułu korzystania z zezwoleń alkoholowych. Zasady przeznaczania funduszu „korkowego” na pomoc Ukraińcom.
15. Nowe kategorie przedsiębiorców uprawnionych od 7 marca 2022 r. do uzyskania zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych na podstawie ustawy z 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich:
- definicje drobnego producenta wina i innych przedsiębiorców (sadownika, pszczelarza) na podstawie przepisów ustawy winiarskiej,
- producent wina jako hurtownik,
- dokumenty „winiarzy” składane do wniosku o wydanie zezwolenia i sposób ich oceny przez organ zezwalający,
- zasady wydawania zezwoleń producentom wina,
- jak kontrolować nowe rodzaje zezwoleń?
16. Pytania, Dyskusja
17. Podsumowanie szkolenia.
Pomoc społeczna, zdrowie